boy standing in front of flat screen tv
IT/Tech

Televízió vásárlás – Melyiket válasszam?

A TV – nem véletlenül a család sarokkövének nevezett – az az egyesítő elem, amely esténként összehoz minket. Napjaink felgyorsult mindennapjaiban egyre fontosabbá válnak számunkra a pihenés, kikapcsolódás pillanatai, amelyekben kizárjuk magunkat a problémákból, és engedjük, hogy agyunk aktívan pihenjen.

A stressz kezelésének egyik fő eszközeként a tévékkel szemben támasztott követelmények nőnek. Ez tükrözi a különböző cégek állandó törekvését, hogy a legjobb tulajdonságokat biztosítsák egy termékben.

De hogyan válasszuk ki a tökéletes tévét? Mely jellemzők a legfontosabbak, és mit kell szem előtt tartanunk? Azért vagyunk itt, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, és megbizonyosodjunk arról, hogy a saját igényeinek és vágyainak megfelelően választanak.

LED, OLED és QLED – ezek ugyanúgy hangzanak neked?

Zavar csak első olvasatban van. Ha a részletekről van szó, szembetűnőek a köztük lévő különbségek. A LED technológia fényt kibocsátó diódákon alapul, köszönhetően az alájuk telepített speciális mátrixoknak. A mátrix szabályozza a diódákba táplált fény mennyiségét, ami meghatározza a kép tisztaságát.

A LED TV -ket a jó kontraszt és a kép nagy fényereje jellemzi. Ezen előnyök ellenére ne feledje, hogy bizonyos esetekben a sötét jelenetek lejátszásakor a részletek elvesznek, ami egyes felhasználókat nem zavarna, mások azonban csalódást okoznának.

Az OLED- és a QLED- technológiák gyakorlatilag ugyanazok – a különböző elnevezések az egyes gyártók azon döntéséből adódtak, hogy így nevezik el őket. Van azonban néhány különbség köztük.

A fő különbség az, hogy a QLED tévék egy újabb generációs háttérvilágítással működnek, amely telítettebb színárnyalatokat tesz lehetővé. Hozzájuk képest az OLED tévéknek nincs szükségük további háttérvilágításra, hiszen maguk a pixelek bocsátanak ki fényt.

Ez óriási előnyt jelent az OLED TV-knek, mivel az egyes képpontok elnémíthatók, így lenyűgöző kontraszttal telített, kiváló fekete színt lehet elérni.

Forradalom a felbontásban

A szabványos HD Ready, HD és FHD TV-k mellé most az exkluzív és egyre keresettebb 4K felbontás és … figyelem! Egy teljesen új felbontás jelenik meg a piacon, soha nem látott és hallatlan – 8K felbontás! Tekintve, hogy jelenleg még a modern mozik is 4K-s képernyőket használnak, elképzelhető, hogy milyen újítás készül meghódítani a piacot világszerte. De vezessünk egyenként…

A HD Ready TV -ket nagy képfényerő és kielégítő teljesítmény jellemzi a tisztaság és a részletesség tekintetében. Az FHD TV -k viszont újabb lépést jelentenek a teljesítmény terén. Telített színeket és tiszta képet biztosítanak még világosabb környezetben is. A néhány éve lezajlott digitalizálási folyamat után a sugárzott műsorok tisztábbak lettek, a képminőség pedig jelentősen javult.

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni HD-élmény élvezetéhez szükséges, hogy szolgáltatója hasonló lehetőséget kínáljon, valamint hogy a nézett műsort HD formátumban sugározzák. Ellenkező esetben, bár TV-je HD, nem fogja tudni kihasználni ezt a funkciót.

Itt az ideje, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a 4K felbontást – kétszer akkora a felbontása, mint az FHD tévék. Minden a pixelekben rejlik – különösen a 32 colos  TV-k esetében, a több pixel jobb képrészletet biztosít. Minden forma és minden árnyalat világosan kifejezett és hangsúlyos.

Nem véletlen, hogy ennyire népszerűek a 4K tévék – a vásárlók hamisítatlan minőséget kapnak a moziból közvetlenül az otthonukba, méghozzá kedvező áron. Ne feledje azonban, hogy szabad szemmel rendkívül nehéz észrevenni az FHD és a 4K tévék közötti óriási különbséget.

Elérkeztünk a 8K-s tévékhöz – a feltáratlan lehetőségek hatalmas tengere, amely még nem valósítható meg teljes kapacitásában. Ezeknek a tévéknek a felbontása vízszintesen közel 8000 pixel, innen ered a 8K elnevezés.

A pixelek nagyobb száma várhatóan befolyásolja a méretüket, így rendkívül kicsik lesznek, ami viszont kiküszöböli annak lehetőségét, hogy a képen az egyes pixeleket észrevegyük. Így a valósághű élmény garantált. A technológia világának legújabb vívmányaira példaként említhető, hogy a 8K felbontás még mindig nem örül egy speciális alkalmazásnak, ami az ügyfelek félénkebb megközelítésének oka.

Ez az állásfoglalás azonban fényes jövő előtt áll, és az óriáscégek hatalmas beruházásai várhatók ezen a területen a következő néhány évben.

Kivételes jellemzők, amelyeket érdemes megjegyezni

Konkrét igény esetén választhat a nagyon egyszerű modellektől a mostanában legmodernebb okostévékig, amelyek szintén kínálnak valamit, hogy még könnyebbé tegyék mindennapjait. Az alábbi lenyűgöző lehetőségek közül néhányra összpontosítunk:

  • Wi-Fi hozzáférés – egy nagyszerű funkció, amely a tévét számítógéppé varázsolja, lehetővé téve, hogy megtekinthesse közösségimédia-profiljait, és közvetlenül a Youtube-ról játsszon le zenét. Online híreket is olvashat, tájékozódhat az aktuális időjárás-előrejelzésről, és követheti kedvenc csapata eredményeit – mindezt pillanatnyilag és egyéb eszközök nélkül;
  • Hangutasítások – az okostévék egyes modelljei lehetővé teszik a hangutasításokat, így a távirányító a háttérben marad – rendkívül kényelmes, ha gyakran elveszíti, vagy szemüvegre van szüksége a kezeléséhez;
  • Játékkonzol – az intelligens funkcióknak köszönhetően tévéjét játékkonzollá alakíthatja, és órákig szórakozhat;

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük