Életmód

Hogyan változtasd meg a hortenzia színét?

Ha van hortenzia a kertjében, akkor észrevehette, hogy a hortenzia színe hirtelen megváltozik egy évvel a vásárlás után.

A mai napig egyetlen tenyésztőnek sem sikerült kék hortenziát termesztenie. A hortenzia (Hydrangea), más néven kerti hortenzia vagy japán hortenzia, rózsaszín, fehér, piros és zöld árnyalatokban virágzik.

Bizonyos körülmények között egyes rózsaszín fajták kék virágokat hoznak létre. Ez vonatkozik a lemezes hortenziára is (Hydrangea serrata).

A fehér, piros és zöld hortenzia megőrzi virág színét. Egyes rózsaszín virágú növények kékes rózsaszín virágokat vagy lilától mélykékig virágoznak. A kert talajának összetételétől függ, milyen színben virágoznak ezek a hortenziák.

Mivel nem minden rózsaszín hortenzia képes kék virágot képezni, a szín megváltoztatása nem mindig sikeres.

A virágokat kékre színező festék a pH-értéktől függően változik.

A talaj PH-ja a hibás

Ez nem varázslat, hanem a talaj PH értékének köszönhető. Ez azt jelenti: minél savasabb a talaj, azaz minél alacsonyabb a PH-értéke, annál kékebbek lesznek a virágok.

A kerti talaj pH-ja általában hat-hét közé esik. Az öt körüli pH-érték azonban ideális lenne.

Csökkentse a pH-t műtrágyával

Ennek csökkentése érdekében speciális talajt vagy műtrágyát használhatunk. A talaj láptalaj, ami csökkenti a PH értéket, és így visszaadja a növény kék színét.

Ha nem akarja az egész talajt kicserélni, akkor műtrágyával segíthet. Ennek vagy sok alumínium-szulfátot kell tartalmaznia, vagy válasszon olyat, amely sok káliumot, de kevés foszfort tartalmaz. És a virágok újra kékülnek!

Hogyan kell gondoskodni a hortenziáról?

A hortenzia szereti a részben árnyékos vagy napos helyet. Az ápolásuk viszonylag egyszerű, kerülni kell a túlzott öntözést, de kiszáradni sem szabad hagyni.

A legtöbb hortenzia szívós, és akár évtizedekig is élhet. Hogy a talaj pH-értéke ne nőjön, a hortenziát ne meszes csapvízzel, hanem esővízzel öntözzük.

Tipp: a hortenziát közvetlenül a virág töve alatt vágd vissza, miután kivirágzott, és akkor jövő tavasszal ismét pompás virágok lesznek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük