IT/Tech

Honnan ismerheted fel az álhíreket?

Mindenhonnan dől ránk a hazugság; az álhírek, a hoaxok döntögetik a valóság kapuját, és berántanak téged is az örvénybe, ha nem figyelsz.

Nem hiszed? Nos, nézd csak meg bármelyik komment szekciót bármelyik cikk vagy videó alatt. Figyeld meg, hogyan terjesztik ismerőseid a nyilvánvaló kamuoldalak álhíreit, amelyek nem másra hivatottak, mint hogy az olvasó feldühödjön rajta, és öklét rázva fröcsögjön a kommentek között, majd dühödten ossza meg azt.

Az emberek csak osztják a clickbait oldalakat

És az emberek csak osztják, osztják ezeket a clickbait oldalakat. Meggyőzően állítják, hogy a spanyol csiga ellen hatásos a tojáshéj, mert “felsérti a hasát” és odébbáll. És te hiába érvelsz ellene, hogy a csiga az éles borotva pengén is átmászik, nem fogja felsérteni a hasát az összetört tojáshéj, de még a félbe tört sem.

Vagy megosztják, hogy valamely híres magyar, nyugdíjas színészünk panaszkodik, hogy havi ötvenezer forintból él, és az emberekhez fordul segítségért. Aztán az az újságcikk már nem jut el hozzájuk sajnálatos módon, hogy a színész cáfolja a hírt, és feljelentést tett a clickbait oldal üzemeltetője ellen.

De ami ennél is rosszabb, hogy méltán híres, kiváló rákkutató orvosunkról azt írta le ugyanez az oldal, hogy feltalálta a rák ellenszerét. Kétségbeesett, beteg emberek rohamozták meg az orvos közösségi médiában lévő oldalát, kérve, hogy segítsen. Talán ez volt mind közül a legaljasabb.

De honnan is ismerhetjük fel az álhíreket? Nos, a címet csupa nagybetűvel írják, szerző nincs, vagy álnév szerepel a lap tetején. A címben olyasmit olvashatsz, amit a szöveg nem tartalmaz.

Az oldalon nem találsz impresszumot, magyarán rejtve van, hogy kié az oldal. Nem találsz benne linkeket, magyarán szólva nincs forrás.

Hivatkozik valamire, de semmivel sem bizonyítja. Egy ismert oldal URL-jét tartalmazza, de egy kicsit megmásítva. Régi trükk ez a másolt holmiknál is, nem Puma, hanem Pume, aztán a gyors, vagy felületes szemlélő észre sem veszi.

Egy biztos: mindig, tényleg mindig figyeljünk oda mit olvasunk, hova kommentelünk, és legfőképp mit osztunk meg. Ezen oldalak tulajdonosai ebből élnek, és nem is rosszul!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük