IT/Tech

Hogyan osszuk be az időnket?

Te is azok közé tartozol, akik alaposan megtervezik a napjukat, hogy aztán este csalódottan lássák, hogy alig intéztek el valamit a sok teendőből? Netán mindig kifutsz az időből a határidők terén?

Ha igen, ez a cikk most neked szól. Nem olyan könnyű a time management, mint az ember gondolná, de nem is ördöngösség megtanulni.

Az egyik nagy alaptrükkje például, hogy tanuld meg: a halogatás nem vezet jóra. Nem véletlenül született meg szinte minden nyelven az a mondás, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.

Az angol azt mondja: a stitch in time, saves nine. Vagyis ha egy öltést megvarrunk időben, kilenc másikat spórolunk meg vele. A leghelyesebb tehát (és ez a lelkünknek is jót fog tenni, mert nem szorongunk egész nap, vagy akár napokon keresztül), ha mindjárt reggel elintézzük azokat a feladatokat, amikhez nem fűlik a fogunk.

A praktikus időbeosztás trükkjei

A praktikus időbeosztás néhány trükkje, hogy próbáld limitálni az online térben eltöltött időd. Rengeteg idő megy el feleslegesen a közösségi médiák állandó pörgetésével, az ember el sem hinné.

Ha azonban limitálod, rá fogsz jönni, hogy mennyi minden másra is jut idő. igyekezz rövid és tartalmas megbeszéléseket folytatni; és amikor dolgozol, csak arra koncentrálj. Ne nézegesd a közösségi médiát, ne akkor találd ki, hogy kit kell még magánügyben felhívnod, végezd el a munkát, légy hatékony és több idő marad a hobbidra is.

Mindenképpen állíts fel prioritásokat az életedben és munkádban, de ne ess kétségbe, ha nem tudsz mindent egy nap alatt elintézni. Jó ötlet például, ha egyes tevékenységeket összekötünk, mondjuk elintézünk néhány telefont főzés közben. Ilyenkor jó, ha a határidőnapló is ki van nyitva, hogy egyből le tudjuk írni a megbeszélteket. Vagy készítsük ki a szemeteszsákot az ajtó elé, hogy amikor úgyis elmegyünk otthonról, ki tudjuk dobni. Takarítás közben indítsuk el a mosógépet, hogy mire végzünk a takarítással, lejár a mosógép is. És egy nagyon fontos dolog: tanuljunk meg nemet mondani az olyan esetekben, amikor más tervünknek van prioritása.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük