nyújtás
Életmód

Miért hasznos a nyújtás edzés után?

A gyors élettempó ellenére az ember túl sok időt kezdett ülő helyzetben tölteni. Ez az ízületek mozgékonyságának elvesztéséhez, az idegvégződések becsípődéséhez, testtartás romlásához, hát- és derékfájáshoz vezet.

A nyújtó gyakorlatsor nemcsak az inak és az izmok rugalmasságát és mozgékonyságát adja vissza, hanem javítja az egész test és az agy vérellátását is.

A nyújtás fő céljai és előnyei több ponton is leírhatók:

 • A sérülés kockázatának csökkentése. Mivel a szalagok és az izomréteg az életkorral veszítenek rugalmasságukból, az emberi szervezet fogékony lesz a különféle sérülésekre. Néha egy kínos vagy hirtelen mozdulat egyensúlyvesztéskor elég veszélyes következményekhez vezethet.
 • Megkönnyebbülés a görcsöktől. A nyújtás igazi megváltássá válik az éjszakai lábgörcsöktől szenvedők számára. Egy hét rendszeres oktatás után megkapják az eredményt, bár korábban a betegség elleni küzdelem csak rövid távú eredményeket hozott. Egy hónapig tartó edzőtermi tanfolyam után naponta kétszer végezhetnek rövid, 15 perces edzéseket otthon, és örökre elfelejthetik problémájukat.
 • Produktív edzések. A nyújtás elengedhetetlen a hatékony izomteljesítményhez. Minden sportban ez a megfelelő edzés alapja. A nyújtás miatt a szervezet izomtartalékokat használ fel, miközben csökkenti a sérülésveszélyt és az izomláz kialakulását.
 • Karcsúság. Az izmok nyújtását célzó foglalkozások a fő feladat mellett hozzájárulnak a testzsír és a fogyás elleni küzdelemhez. A szervezet jobban el van látva vérrel és oxigénnel. Az ilyen teljes „táplálkozásnak” köszönhetően az izmok kiemelkedőbbé válnak, a végtagok és a derék pedig éppen ellenkezőleg, vékonyabbá válnak. A legjobb eredmény a nyújtás és a kardio terhelés kombinációja.

A nyújtás előnyei

Érdemes megfontolni, mit ad a nyújtás a nő egészségének. A fogyás és a feszesebb bőr mellett lehetővé teszik, hogy:

 • megszabaduljunk a cellulittól
 • ideális testtartást, rugalmas feneket alakítanak ki
 • növeli a rugalmasságot
 • javítja az anyagcserét és a vérkeringést.

Ez utóbbi pozitív hatással van a kismedencei szervekre, segít megszabadulni a fájdalmas menstruációtól. A lányok számára az edzés normalizálja a ciklust.

A nyújtás előnyei férfiak számára

A nyújtás ugyanolyan fontos a férfiaknak, mint a nőknek. Minden profi sportoló használja. A nyújtásnak köszönhetően az egész test izmai egyenletesen felmelegednek, a férfi testet pedig nagyobb munkahatékonyságra hangolják hogy magas eredményeket érjenek el az edzések közben.

Ezenkívül a nyújtás hozzájárul:

 • az anyagcsere felgyorsulásához
 • az izmok egyenletes terheléséhez, amely által megőlőzhetjük az izomfájdalmakat
 • fokozza a vérkeringés, ami megakadályozza a stagnálást és javítja a véráramlást a végtagokban.

Hogyan befolyásolja az életkor a nyújtást?

Az életkor előrehaladtával a szalagok és inak elveszítik rugalmasságukat, ami a testtartás fokozatos romlásához, a napi munka és kötelességek elvégzésének nehézségeihez vezet.

Úgy gondolják, hogy az idősek gerinc deformációja a mellkasi régióban közvetlenül összefügg az izmok rugalmasságának elvesztésével. A nyújtás a betegség kezdetének korai szakaszában képes kezelni ezt a problémát.

Az idősek számára azonban számos korlátozás vonatkozik a dinamikus nyújtó komplexekre. Csak szakember készíthet olyan edzésprogramot, amely lehetővé teszi a cél elérését, és nem károsítja a testet.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük