Életmód

Magyarország kéklő ékkövei

Ezúttal hazánk szépséges, és kevésbé ismert azúr tavairól olvashatunk. Még a rendszeres túrázók is elámulnak sokszor, hogy kis hazánk mennyi szépséget rejteget, amelyeket jószerivel csak a helybéliek ismernek.

Pedig ezek a tavak igazán gyönyörűek és felejthetetlen élményt nyújtanak az utazó számára. Érdemes tehát egy listát készíteni róluk, és akár néhány év alatt bejárni őket, már csak azért is, mert ezáltal magát az országot is jobban megismerjük.

Az Őrség Magyarország egyik legszebb tája

Mindenféle sorrendiséget nélkülözve említünk meg most néhányat hazánk legszépségesebb tavai közül. Az Őrségre nem hiába mondják, hogy Magyarország egyik legszebb tája, és nem csak a lágy dombok, sűrű erdők, de a tavak hazája is.

Itt van mindjárt a Hársas tó, és a Vadása tó, melyek az Őrségi Nemzeti Park területén találhatók. Az Őrség legszebb tava a Vadása tó.

Tiszta vizét 12 hideg vizű forrás táplálja, mely miatt nyáron is kissé hűvös a vize, de ha kifogunk egy meleg hullámot, akkor azért 25 fokra is felmelegszik a víz.

Zalalövőn található egy másik csodaszép tó, a Borostyán tó, mely nevét onnan kapta, hogy a Borostyánkő út vezetett át a településen. A 35 hektáros kéklő víz vonzza az idelátogatókat, és nem véletlenül.

Az Arlói tavat gyakran hasonlítják a Gyilkos tóhoz, mivel ugyanúgy földcsuszamlás révén keletkezett. Ez olyan ritka jelenség, hogy egész Európában csak két ilyen tó van, nevezetesen az erdélyi Gyilkos tó, és maga az Arlói tó.

A Deseda tó egy lélegzetelállító arborétum közepén található, mely 26 k m kerületű és 8 km hosszú. A Deseda patak vizéből duzzasztották fel a tavat a ‘70-es évek elején.

Akármelyik tavat is látogatjuk meg, kellemes élményben lesz részünk; de nem csak nyáron látogathatunk el egy-egy ilyen gyöngyszemhez, hiszen télen is sok sportolási, kikapcsolódási lehetőség akad.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük