Életmód

Hogyan tanítsuk gyermekeinket az egészséges életmódra?

A gyermekek egészséges testsúlyának, normális növekedésének és jó lelki egészségének megőrzésének legbiztosabb módja az egészséges táplálkozási és életmódbeli szokások kialakítása. Építésük már kiskorban elkezdődik, de ahhoz, hogy a törekvés sikeres legyen, a gyerekeknek jó példára van szükségük önmagukkal szemben, pl. a szüleitől. Egy gyerek biztosan nem tesz gyümölcsöt vagy zöldséget az ebédlődobozába, ha keksz vagy cukorka van a konyhaasztalon.

Milyen veszélyei vannak az egészségtelen szokásoknak?

Az egészséges táplálkozás és életmód alapvető fontosságú a megfelelő testsúly, energia és tiszta elme fenntartásához, nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek esetében is.

Így egy személy védve van számos betegség kialakulásától, mert megmarad az erős immunrendszer. Ezért minden olyan dolognál, ami az egészségtelen kategóriába tartozik, szem előtt kell tartani, különösen a gyermeknevelés és -nevelés során.

A rossz szokások, különösen az egészség, az élet későbbi szakaszában súlyos problémává válhatnak.

Hogyan ápoljuk a gyerekek egészségügyi szokásait?

Ne feledje, hogy a gyerekek saját szokásaikat a szüleik gyakorlatának tekintik, ezért próbáljanak jó példát mutatni. Ez a legegyszerűbb módja a jó szokások kialakításának.

Ami az ételt illeti, egy csomó egyszerű trükköt lehet alkalmazni. Néhány közülük:

Vásároljon és főzzön együtt

Használjon ki minden lehetőséget, és vonja be a gyerekeket a főzésbe. Amint elkezdenek önállóan enni, készen állnak rá. Hagyja őket gyúrni, vágni (puha dolgokat, műanyag késsel), sütni, keverni, vagy részt venni a fűszertermesztésben.

Ez nemcsak az ételekhez való pozitív hozzáállást segíti elő, hanem megérti, honnan származik és hogyan készül.

Hagyja a gyerekeket, hogy maguk válasszanak, és együtt étkezzenek

Ha túlságosan kitartó és agresszív az egészséges táplálkozási szokások kialakítására tett erőfeszítéseiben a gyerekekben, akkor küldetése szinte biztosan kudarcra van ítélve.

A legjobb, ha listát készítünk az egészséges szénhidrátokban gazdag zöldségekről, gyümölcsökről és élelmiszerekről, valamint a gyermekekről, hogy kombináljuk azt, amit ennének.

Így biztos lehet benne, hogy amit főz, az ízleni fog és megeszik.

Készítsen egészséges alternatívákat a gyorsételek helyett

Nem számít, mit tesz egy szülő, a gyorsétel mindig csábító a gyerekek számára, és nehéz megbirkózni vele. Ahelyett, hogy teljesen megszüntetné, ami növelheti az étvágyat, próbáljon egészséges alternatívákat találni és előkészíteni:

  • sült krumpli helyett kínáljunk vékonyra szeletelt, grillezett és enyhén sózott burgonyát;
  • fagylalt helyett – joghurt gyümölccsel, amely egy ideig a kamrában is eláll. Időnként hozzáadhat kekszet és csokoládédarabokat;
  • cserélje ki a chipseket és péksüteményeket házi készítésűekre stb.

A kézmosás és a testmozgás szintén fontos egészségügyi szokások

Az egészséges szokások nem korlátozódnak az ételválasztásra, hanem a higiéniát és a sportolási szokásokat is.

Mondja meg gyermekének, hogy minden étkezés előtt mosson kezet, valamint amint kimegy a szabadba, tüsszentés, köhögés, állat megérintése vagy WC használata után.

Ami az alvást és a higiéniát illeti – rendszeresség nélkül nem lehetséges

Korai vacsora, majd WC és lefekvés egyszerre. Sok szülő számára jól ismert mechanizmus, de minden bizonnyal a leghatékonyabb rendszer és szokások kialakításában.

Teremtsen kellemes és hangulatos légkört a gyerekszobában, hogy megnyugtassa a gyerekeket. Ezenkívül ne hagyja, hogy több ezer egyéb gyakori dolgot végezzen az ágyban, mint például a tévézés, a házi feladat írása vagy az evés. A gyerekeknek csak aludniuk kell, amikor lefekszenek. A kipihent és álmos ember mindig produktívabb, boldogabb és aktívabb, függetlenül attól, hogy hány éves.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük