IT/Tech

Miért fontos a CPU hűtése?

A személyi számítógépek egyre jobbak, a beépített processzorok egyre gyorsabbak és erősebbek. Ez sokkal magasabb hőfejlődéssel jár. A grafikus kártya mellett a processzor a PC-ben az az elem, amely a legnagyobb mennyiségű hőt termeli.

Mit tehet a magas hőmérsékletek megakadályozása érdekében? Útmutatónk segít megtalálni a számítógépének megfelelő hűtést.

Miért fontos a hűtés?

Egyre több tranzisztort építenek be a modern processzorokba a hardver teljesítményének és sebességének növelése érdekében. Az elektromos feszültség miatt mindegyik tranzisztor hőt termel, aminek következtében a processzor felülete felmelegszik.

A hőhatást tovább növeli, hogy sok tranzisztort helyeznek el egymás mellett, nagyon kis helyen. Ha a számítógép hőmérséklete 60 Celsius fok fölé emelkedik, ez a teljesítmény jelentős csökkenéséhez és szélsőséges esetekben akár a túlmelegedés miatti hardverhibához vezethet.

Ennek elkerülése érdekében további hűtéssel támogatnia kell a számítógép természetes hősugárzását. Ennek a hűtésnek az a célja, hogy a lehető leggyorsabban elvezesse a hulladékhőt a processzor magjából. A túlmelegedés elkerülésének másik módja a hőt kibocsátó felület nagyítása.

Milyen típusú hűtések léteznek?

A léghűtés mellett a PC-hűtés legnépszerűbb formája a vízhűtés. A modern processzor hűtők hőcsövekkel is ellátottak. A csövekben van egy speciális folyadék vagy gáz, amely a hulladékhőt nem vezetéssel, hanem konvekcióval szállítja.

Nitrogénnel történő hűtés is lehetséges. Ez a módszer a többi hűtéstípushoz képest azonban nem alkalmas mindennapi használatra, csak szakértők által is nagy erőfeszítésekkel valósítható meg, és egészségügyi kockázatokkal is jár.

Léghűtés

Passzív léghűtés esetén a hő a hűtőbordákon keresztül kerül a környező levegőbe. A jobb teljesítmény érdekében egyes hűtőrendszerek hőcsövek segítségével irányítják a hulladékhőt kívülre.

Aktív léghűtés esetén az alkatrészek által termelt hulladékhőt a hűtőbordán elhelyezett kiegészítő ventilátoron keresztül juttatják kifelé. Ez állandó légáramlást hoz létre a PC-házban. Elvileg a léghűtés a költséghatékonyabb alternatíva a vízhűtéshez képest.

A passzív léghűtők működés közben zajtalanok, mert ez a megoldás nem igényel mozgó alkatrészeket. Ezeket azonban csak viszonylag alacsony teljesítményű és korlátozott hőtermelésű processzorok számára ajánlják. Aktív léghűtés szükséges a nagy teljesítményű modern processzorokhoz.

A hűtőkapacitás egyrészt a hűtőborda méretétől, másrészt a ventilátor által generált levegő áramtól függ. Vegye figyelembe, hogy az aktív léghűtők nem működnek csendesen. Az alacsonyabb fordulatszámú nagy ventilátorok hangereje alacsonyabb, mint a nagy sebességű kisebb ventilátoroké.

Vízhűtés

A vízhűtést az jellemzi, hogy a processzorok hulladékhője hatékonyan és csendesen oszlik el kifelé. A levegő hűtéshez képest jobb hűtési teljesítmény miatt kiválóan alkalmas azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék túlhúzni a számítógépüket. Ez azt jelenti, hogy a PC-t módosított specifikációkkal működtetik, amelyek meghaladják a hivatalosan megengedett specifikációkat.

A legtöbb esetben a hűtőborda alumíniumból vagy rézből készül. Ebben a hűtőbordában a vizet áramkörben mozgatja egy szivattyú. A processzor hulladékhőjét ez az áramkör elnyeli és egy radiátorba továbbítja, ahol a víz által lehűtött hő végül a környezeti levegőbe jut.

Van egy passzív és egy aktív változat is a vízhűtéshez. Passzív vízhűtés esetén a radiátort normál légmozgással hűtik. Az aktív változatban egy ventilátor is biztosítja a levegő áramlását.

Melyik hűtő melyik pc-hez illeszkedik megfelelően?

Mielőtt döntene a hűtési lehetőségek egyikéről, fontolóra kell vennie bizonyos tényezőket. Alapvetően azt kell szem előtt tartani, hogy a vízhűtés csak a számítógép bizonyos területeit hűti le. Így a vízhűtő nem helyettesíti az alapvető szabványos hűtést más beépített számítógép-alkatrészek esetében. Ezenkívül a vízhűtés további munkát jelenthet a telepítés során. Ez a helyzet például akkor, ha az alaplapot el kell távolítani a hűtő felszereléséhez.

Ha a kompakt kialakítás miatt csak korlátozott hely áll rendelkezésre a hűtő felszereléséhez, akkor ideális egy alacsony profilú hűtő. Méreteivel kifejezetten HTPC-khez vagy keskeny házakhoz tervezték. CPU hűtővel mindig figyeljen a különböző gyártók vagy technológiák alkatrészeinek kompatibilitására. Ha a hűtő AMD technológiára épül, akkor gyakran nem kompatibilis az Intel foglalatokkal. Ugyanez igaz fordítva is.

A vízhűtési rendszerek többségénél ez a kérdés nem merül fel. A legtöbb vízhűtő AMD és Intel kompatibilis. Ha tiszta CPU-ventilátort választ, akkor figyeljen a zajszintre vonatkozó információkra a termék részleteiben, hogy ne tapasztaljon meglepetéseket a zajszennyezés szempontjából.

Mit kell még figyelembe vennem?

A megfelelő hűtőrendszer kiválasztása mellett néhány alapszabály érvényesülhet a számítógép túlmelegedésének megakadályozásában. A ház és a falak, bútorok stb. Között mindig legyen legalább 50 cm-es hely, hogy a hő jól el tudjon oszlani.

A ventilátort és a hűtőt soha ne takarja el semmilyen tárgy. Hőforrásokat, például lámpákat, fűtőtesteket stb. nem szabad a számítógép közvetlen közelében elhelyezni. Kerülni kell a közvetlen napfényt, és a számítógépházat mindig zárva kell tartani.

Rendszeresen ellenőrizze a ventilátorokat: A ventilátor hibáit gyakran a hangerő növekedése vagy szokatlan zajok jelzik.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük