Életmód,  Gasztro

Hogyan készítsünk házilag joghurtot

Szereted a joghurtot, de a bolti nem a kedvenced? Akkor a cikkünk most neked szól. Ha hiszed, ha nem – joghurtot készíteni otthon egyáltalán nem olyan ördöngösség, mint azt első pillanatra hinnéd.

A kész joghurt aztán sűrűbb és krémesebb mint a bolti, még a legdrágább, legfinomabb márkáknál is jobb. Olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál.

Ezt aztán ezerféleképpen ízesítheted, akár csak natúran bekanalazod, vagy idény gyümölcsökkel, mézzel ízesíted.

Bevallom én sosem szerettem a natúr joghurtot, mert számomra nagyon savanyú volt mindig is. Az ízesített, ilyen-olyan gyümölcsjoghurtról meg akkor szoktam le, amikor olvastam, hogy az eper joghurtba egy bizonyos fa kérgét keverik, és hogy a barack joghurt nem más, mint némi ricinus és joghurt keveréke.

Aztán sok-sok évig egyáltalán nem ettem joghurtot, míg a kutyáim miatt le nem kezdtem készíteni. Azért miattuk, mert egyrészt nagyon szeretik, másrészt olcsóbban kijöttem így, harmad részt sosem gondoltam volna, hogy a natúr joghurt ennyire finom is lehet.

Gyártottam is bőszen a sok mennyei joghurtot, literszám és még csak meg sem kóstoltam. Egyszer aztán rutinszerűen lenyaltam a kanalat mielőtt az asztalra tettem volna, és akkor döbbentem meg, hogy az én házilag elkészített joghurtom mennyivel finomabb, mint a bolti.

Hogyan kell elkészíteni a joghurtot?

De hogyan is kell készíteni? Nos, a tej minőségétől függ minden. Az a lényeg, hogy minél zsírosabb legyen, tehát legalább 3.5 zsírtartalmú legyen.

A 2,8-as és a 1,5-es tej nem alkalmas erre a célra. Itt aztán kettéválik a folyamat, mert vehetsz oltót (vannak webshopok, ahol meg tudod rendelni), vagy pedig veszel a boltban élőflórás natúr joghurtot és azzal oltod be. Mindenképpen élőflórás legyen, különben nem lesz joghurtot.

Ez utóbbi folyamatot tulajdonképpen szaporításnak nevezzük, nem igazi joghurt készítésnek. De hidd el, ízre nem sok különbség van a kettő között.

A szaporítás már csak azért is jobb legalábbis eleinte, mivel nem kell hozzá drága oltót venni; hiszen az elején ki tudja még megmondani, hogy ez csak egy egyszeri próbálkozás lesz, vagy innentől kezdve mindig magad készíted majd?

A folyamat a következő: tedd fel egy lábasban a tejet, forrald fel egy kicsit, és a tűzről levéve, melegre hűtsd le. Ne legyen hideg, de forró sem, mert a hasznos baktériumokat megölöd ezzel.

Keverj minden liter tejhez egy kis poharas joghurtot, tedd bele egy edénybe és takard be meleg takarókkal, mint nyáron a befőttet. Mire szép lassan kihűl, kész a joghurt. Ugye milyen egyszerű?

Írta: Kiss Timi

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük