Életmód

Hogyan győzd le a félelmeidet?

A félelem nagyúr, a félelem megbénít, és stresszel minket. Miért nem tudunk csak úgy megválni tőle? Miért nem engedjük el a félelmeinket, sőt – miért ragaszkodunk mégis sokszor hozzá?

Mitől szoktunk félni? Nagyjából mindentől, de a leggyakoribbak: mi lesz ha elvesztem a munkám? Mi lesz ha nem tudom kifizetni a hitelt? Mi lesz ha lerobbanok? Mi lesz ha a gyerek megbukik a vizsgán? Mi lesz ha elhagynak? Mi lesz, ha már nem kellek a páromnak?

Hogyan győzhetjük le a félelmeinket?

De hogyan győzhetjük le ezeket a félelmeket? Az első és legfontosabb lépés, hogy próbáljuk meg a félelmünket beazonosítani.

Ha megismerjük a gyökerét, meg is tudjuk oldani. Ha pedig meg tudjuk oldani, el is fog tűnni, szinte magától. Szintén sokat segít, ha átgondolod, hogy mi lehet az adott félelemnek a legrosszabb kimenetele.

Kezdj el megoldásokat keresni, máris nem fog annyira fojtogatni. Kérj másoktól segítséget. ha az ember benne van egy probléma körben, szinte csak körbe-körbe jár, és néha a legegyszerűbb dolgok sem jutnak eszébe. Mások viszont gyakran azonnal átlátják a problémádat és a megoldást is.

Az akaratnak komoly ereje van. Ha a megoldáson kezdesz el dolgozni, és nem a félemeden rágódsz, hamar el tudsz jutni a végére. Semmi sem annyira fekete, mint amit a félelmünk és a képzeletünk vetít ki elénk. A legtöbbször bebizonyosodik, hogy a valóság messze nem annyira szörnyű, mint amit a félelmünk kivetített az elménkben.

Engedd el a félelmeidet, ne ragaszkodj hozzájuk görcsösen. Erősítsd magadban a pozitív gondolatokat, és amikor jönnek a borús gondolatok szólj magadra. Ne mindig a lehetséges sötét jövőn rágódj, vedd észre a jelent, a mostot, és járj magadban utána, hogy a félelmed mennyire jogos, vagy mennyire alaptalan.

És végül: hidd el, hogy a rendszeres testmozgás a félelmeiden is segít, mivel lelkileg feltöltődsz, erősnek és kitartónak érzed magad. Megnő az önbecsülésed, ezáltal sokkal jobban meg fogod tudni oldani a gondjaidat. Ahogy a régi mondás tartja: ép testben ép lélek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük