szünetmentes tápegység
IT/Tech

A szünetmentes tápegységekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Egy esetleges áramszünet vagy hosszabb ideig tartó feszültségingadozás komoly bosszúságot okozhat az otthoni munkavégzés közben, mivel ezeknek köszönhetően károsodhatnak az elektromos berendezéseink, sőt, rosszabb esetben akár az adataink többsége is elveszhet, még akkor is, ha több biztonsági mentést készítettünk.

Ennek elkerülésére nyújt jó megoldást a szünetmentes tápegységek használata. Ezek az eszközök ugyanis elektromos energiát tárolnak az akkumulátorukban, és szükség esetén innen biztosítják az áramot a háztartási berendezések számára.

Milyen típusai vannak a szünetmentes tápegységeknek?

A szünetmentes tápegységekből többféle változat érhető el manapság a piacon. Ott vannak például a standby tápegységek, amelyek folyamatosan monitorozzák az áramellátást, és csak akkor váltanak akkumulátoros üzemre, ha a mért értékek a tűréshatáron kívül esnek. Tehát nem csupán teljes hálózati kimaradás esetén állnak át, hanem akár feszültségcsökkenés esetén is.

A tartós feszültségeséshez viszont a vonali interaktív (line interactive) felépítésű modellekkel ellentétben nem képesek rugalmasan alkalmazkodni. Abban az esetben tehát, ha gyakran előfordul nálunk +/- 20 százalékos kilengés is, akkor inkább az utóbbiakat érdemes választani, mivel ezeknek a beépített feszültségszabályzója lehetővé teszi, hogy kevesebbszer kelljen a telepes üzemmódra váltani. Ennek köszönhetően pedig a készülék élettartama is hosszabb lehet,

A harmadik kategóriába pedig az online szünetmentes (dupla konverziós) tápegységek tartoznak, amelyek azokon a helyeken ideálisak, ahol nagyon rossz minőségű az áram (akár helyi generátorról jön), vagy ahol követelmény a stabil feszültség és a szabályos hullámforma. Ezeknek az eszközöknek az esetében ugyanis a kimenő elektromosság még folyamatosan, működő elektromos hálózat mellett is akkumulátorról kerül előállításra.

Milyen teljesítményű verziót válasszunk?

Tegyük fel mondjuk, hogy van egy PC-nk, ami a kiépítéstől függően 80-180 wattot fogyaszt! NAS merevlemez esetén ehhez még hozzáadódik 50 watt. Ami pedig a monitort illeti, a fogyasztása 30 watt körül mozog.

Adjuk össze ezeket az alap fogyasztási értékekeket! Az esetünkben legyen mondjuk 210 watt, amit el kell osztanunk 0,65-el ahhoz, hogy megkapjuk az effektív teljesítményigényt! Tehát körülbelül 350 VA-es készüléket érdemes választanunk.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük