Gazdaság,  IT/Tech

Különleges küldetés indult: élelmiszernövények termesztése az űrlaborokban

A mai napon egy izgalmas kísérlet indult útnak, melynek célja, hogy a jövőben űrhajósok számára ízletes ételeket, mint például steak, püré és desszertek, egyes sejtekből állítson elő az űrben. A kísérlet a Európai Űrügynökség (ESA) projektjeként valósul meg, amely a laboratóriumban előállított élelmiszerek életképességét vizsgálja a súlytalanság és a magasabb sugárzás körülményei között. Ez a kutatás új lehetőségeket keres arra, hogy csökkentse az űrhajósok táplálásának költségeit, amelyek napi 20,000 fontot is elérhetnek.

A projekt célja, hogy két éven belül egy kísérleti élelmiszer-termelő üzemet hozzanak létre a Nemzetközi Űrállomáson. Dr. Aqeel Shamsul, a Bedfordban működő Frontier Space vezérigazgatója és alapítója, aki az Imperial College londoni kutatóival együtt dolgozik a koncepció fejlesztésén, hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban előállított élelmiszerek alapvető fontosságúak lesznek, ha a NASA célja, hogy az emberiség több bolygón is éljen, megvalósul. „Az álmunk az, hogy gyárakat hozzunk létre az űrben és a Holdon” – mondta Shamsul a BBC Newsnak. „Ha az embereknek a világűrben való élethez és munkához szükséges infrastruktúrát szeretnénk biztosítani, akkor off-world gyártó létesítményeket kell építenünk.”

A laboratóriumban előállított élelmiszerek olyan élelmiszer-összetevők, mint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok, tesztcsövekben és tartályokban való növesztésével jönnek létre, amelyek feldolgozása után hasonlítanak a hagyományos ételekhez. Az Egyesült Államokban és Szingapúrban már elérhető a laboratóriumban előállított csirke, míg a laboratóriumban előállított steak a brit és izraeli hatóságok jóváhagyására vár. A Földön a technológia környezeti előnyöket kínálhat a hagyományos mezőgazdasági módszerekhez képest, mint például a kisebb földhasználat és a csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás, de az űrben a fő cél a költségcsökkentés.

A kutatók azért végzik el ezt a kísérletet, mert az űrhajósok élelmiszerének szállítása rendkívül drága – a becslések szerint akár napi 20,000 fontot is elérhet. A NASA, más űrügynökségek és magáncégek hosszú távú jelenlétet terveznek a Holdon, az űrállomásokon, és talán egy napon a Marson is. Ennek következtében élelmiszert kellene küldeniük tucatnyi, sőt, végül több száz űrhajós számára, akik az űrben élnek és dolgoznak – ez rendkívül költséges lenne rakéták segítségével, állítja Dr. Shamsul. Az űrben való élelmiszernövesztés sokkal ésszerűbb megoldás lenne.

„Először egyszerű proteinben gazdag pürét készíthetnénk, majd áttérhetnénk bonyolultabb ételekre, amelyeket az űrben állíthatnánk össze” – mondta. „De hosszú távon a laboratóriumban előállított összetevőket egy 3D nyomtatóba helyezve bármit nyomtathatnánk az űrállomáson, például egy steaket!” Ez a Star Trek replikátoraihoz hasonlít, amelyek képesek ételeket és italokat előállítani tiszta energiából. Dr. Shamsul szerint ez már nem csupán a tudományos fantasztikum területe.

Az Imperial College Bezos Központjában a fenntartható fehérjék kutatásához használt bioreaktort mutatta be, amely egy téglavörös keveréket tartalmazott, amely pezsgett a tesztcsőben. Az eljárást precíziós fermentációnak nevezik, ami hasonlít a sör készítéséhez használt fermentációhoz, de különbözik tőle: a „precíziós” a génmanipulációra utal. Az eljárás során a kutatók az élesztőbe olyan gént ültettek, amely extra vitaminokat termel.

A tudósok egy kisebb, egyszerűbb bioreaktort küldtek az űrbe a SpaceX Falcon 9 rakétával, amely az ESA küldetésének része. Számos bizonyíték van arra, hogy ételek sikeresen növeszthetők sejtekből a Földön, de vajon ugyanaz a folyamat megismételhető-e az űr súlytalanságában és magasabb sugárzásában? Dr. Ledesma-Amaro és Dr. Shamsul kis mennyiségű élesztőkeveréket küldtek az űrbe egy kis kocka műholdon, a Phoenixen, amely Európa első kereskedelmi visszatérő űrhajója. Ha minden jól alakul, a keverék körülbelül három órát fog keringeni a Föld körül, mielőtt visszatér a Földre, Portugália partjainál. A kísérletet egy mentőhajó fogja visszahozni, majd Londonba küldik, ahol alaposan megvizsgálják. Az adatok segítséget nyújtanak egy nagyobb, jobb bioreaktor megépítéséhez, amelyet a tudósok jövőre küldenek az űrbe.

A bioreaktorban képződött téglavörös anyag, amelyet porrá szárítanak, azonban nem tűnik túl étvágygerjesztőnek – még a jelenlegi fagyasztott ételekhez képest is, amelyeket az űrhajósok fogyasztanak. Itt lép be a képbe az Imperial College mester szakácsa, Jakub Radzikowski, aki a kémiai alapanyagokat ínycsiklandó ételekké alakító kulináris oktatási tervező. Jelenleg nem használhat laboratóriumban előállított összetevőket az ételek elkészítéséhez, mivel a szabályozási jóváhagyás még folyamatban van, de már most is előrehaladott állapotban van. Jelenleg természetes gombákból származó keményítőket és fehérjéket használ receptjei fejlesztéséhez. Jakub elmondta, hogy amint megkapja a jóváhagyást a laboratóriumban előállított összetevők használatára, bármilyen ételt képes lesz létrehozni, amely megfelel az űrhajósok különböző kulturális hátterének. „Bármit készíthetünk, a francia, kínai, indiai konyhát is!” – tette hozzá.

Ma Jakub egy új receptet próbál ki, fűszeres gombócokat és mártogatós szószt készít. Engedett, hogy megkóstoljam, de a tábornok ínycsiklandóbb ízpróbálónk Helen Sharman, az Egyesült Királyság első űrhajósa, aki kémiai doktorijával is rendelkezik. Együtt kóstoltuk meg a gőzölgő gombócokat, és a véleményem: „Egyszerűen gyönyörűek!” Dr. Sharman véleménye sem volt eltérő: „Igazán erős ízélményben volt részem. Nagyon finom és nagyon ízletes” – mondta mosolyogva. „Nagyon szerettem volna valami ilyesmit enni, amikor az űrben voltam. Akkor hosszú eltarthat

Forrás: https://www.bbc.com/news/articles/cp34wzql2xvo

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük